Wednesday, November 20, 2013

SULEYMAN MAGNIFICUL-MOARTEA LUI IBRAHIM

In sfirsit baietii de pe site au pus mult asteptatul episod de ieri cind odiosul, mult detestatul sau prea iubitul Ibrahim este omorit de Sulayman(iubirile sultanilor sint periculoase)..

Pentru cei care, ca si mine sint fascinati de serial, pun mai jos episodul de ieri subtitrat in romana.
Interesant mi se pare ca dupa ce episodul acesta a fost difuzat in Turcia, o mare de oameni a migrat spre mormintul pasei sa se roage pentru el-pentru cei ce nu stiu, Ibrahim a fost strangulat si inmormintat fara ceremonialul religios necesar, iar mormintul sau nu a fost marcat.

 Totusi ca sa il poata vizita Sulayman a plantat un copac si astfel se stie unde este mormintul(in Istanbul la o manastire sufita). O data cu difuzarea episodului, mormintul ce era parasit si manastirea cu zidurile darimate, au primit o infuzie de donatii de la credinciosi ce le-a pemis reconstruirea zidurilor si refacerea mormintului.

Parerea mea personala despre Ibrahim este ca a fost un pasa maret, un excelent luptator si absolut clar ii era loial lui Sulayman pina in moomentul mortii sale, dar daca as fi fost Sulaymann il omoram si eu-i se urcase la cap, devenise un tiran absolut si era extrem de insolent. Si, sa nu-l uitam pe iubitul meu Iskander Celebi pe care l-a omorit de gelozie(deh, blestemele intotdeauna au efect).
Vizionare placuta



EPISODUL 85-MOARTEA LUI IBRAHIM


LATER EDIT-Pentru ca m-a pasionat povestea asta am facut mai mult research, mai ales dupa ce am dat peste o poezie scrisa de Sulayman (ce toata viata a regretat ca l-a omorit pe Ibrahim), o poezie de dragoste care mi s-a parut personala, mai mult decit pentru un prieten normal. 

Citind aceasta carte(pagina 313 si 314) este clar ca, asa cum stim ca erau obiceiurile la curtea otomana,  Suleyman era bisexual, iar prietenia sa pentru Ibrahim a fost chiar o iubire in toata regula. In cronicile timpului se scrie ca Sulayman l-a omorit pe Ibrahim cind a descoperit ca acesta avea o legatura cu Gritti(chiar daca in cronici nu se specifica, se stie ca ambasadorul Republicii Venetia la Istanbul era monseniorul Alvise Gritti).



Asa ca o inteleg pe Hurrem-nu numai pt. ca Ibrahim il favoriza pe Mustafa( pe care btw il ador si clar era excelent ca viitor sultan) dar prin venirea pe tron a unui sultan CEILALTI ERAU OMORITI AUTOMAT-deci copiii ei ar fi fost ucisi clar conform canonului. dar si pt. ca intre ea si Ibrahim era o lupta intre 2 favoriti pentru iubirea si protectia sultanului.

 Acestea fiind zise va las sa urmariti mai departe.


cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

Share/Bookmark 

1 comments:

Thank you for mentioning here Gritti's involvement in Ibrahim's death. I'm sure that was the actual reason of the tragedy. In Suleiman's Divan there are lots and lots of poems clearly dedicated to male beloved. And many poems known as dedicated to Hurrem are really written for Ibrahim. I am crazily interested in the REAL story, so please can we contact and share some information? I can't find any primary sources containing information about Ibrahim/Gritti romance...can you help? Wish you a very happy new year!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites