Thursday, February 21, 2013

RETETE IRANIENE

Faloodeh



Ingrediente:

  1. 100 gr taitei de orez
  2. 180 ml apa
  3. 125 gr zahar
  4. 2 linguri apa de trandafir
  5. suc de lime proaspat stors
  6. gem sau suc de visine ptr servit
  7. fistic,petale de trandafir, menta optional ptr ornat

Mod de preparare:

Din apa si zahar se face un sirop.

Se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc.

Se amesteca pana cand se topeste zaharul si se adauga apa de trandafiri.

Taiteii de orez se pun intr-un bol peste care se toarna apa fierbinte si se lasa la inmuiat 5 minute.

Se scurg taiteii si se amesteca impreuna cu siropul.

Se pun intr-un bol, se taie in bucatele mai mici si se pune in congelator.
 
Peste o ora se scoate si se amesteca bine cu furculita si se introduce bolul inapoi in congelator.

Se repeta procesul de vreo 3-4 ori sau pana se obtine consistenta dorita.

Se pune in pahare sau boluri ptr inghetata si se serveste cu sucul de lime si sucul sau gemul de visine si alte ingrediente din lista ptr ornat 
 
 

Khoresht-e Fesenjan

Ingrediente:

  1. 1 kg de piept de pui taiat bucatele
  2. 250 grame de alune de padure sfaramate sau nuci
  3. 4 cepe mici
  4. 4 pahare de suc de rodii
  5. 2-3 linguri de zahar
  6. 1/2 ceasca de ulei
  7. 1/2 de lingura de sare
  8. 1/2 lingurita de sofran Nota: ingredientele sunt pentru 4 portii

Mod de preparare:

Turnati 5 pahare de apa calda intr-o cratita si fierbe apa. Adauga sarea, alunele macinate si sucul de rodii. Daca sucul de rodii este acru, adauga 2-3 lingurite de zahar sosului khoresht.

Dati focul incet si lasati sa fiarba incet pentru aproximativ 45 de minute, adaugand mai multa apa daca este necesar.  Decojiti ceapa si taiati in felii subtiri. Prajiti in ulei pana devin usor aurii.

Spalati bucatile de pui si prajiti-le alaturi de ceapa cu jumatatea de lingurita de sofran, pana ce isi schimba culoarea. Apoi adaugati puiul in sosul khoresht si lasati la foc mic pentru 30 de minute.

Ar trebui sa aveti grija la gatirea khoresht-ului sa fie suficient de bine gatit astfel incat sa iasa uleiul din alune si sa aiba o consistenta

Khoresht Fesenjan se serveste de obicei cu orez simplu.

Dificultate: redusa

Timp preparare: 1 ora

 

CUBA PATETA-CHIFTELE IRANIENE 

)

 

Ingrediente:

  1. 1 kg cartofi fierti in coaja, zdrobiti si raciti
  2. 5 linguri cu stafide micute si negre
  3. 100 gr felii de samburi de migdale
  4. 100 gr muguri de pin
  5. 1 ceapa mare alba tocata marunt
  6. 5 catei de usturoi tocati marunt
  7. 2 oua intregi
  8. patrunjel
  9. piper, sare, nucsoara praf, boia de ardei dulce cate putin din fiecare
  10. optional se poate adauga carne tocata de orice fel, inclusiv peste, dar nu mai mult de 250 gr.

Mod de preparare:

totul se amesteca cu mana pana devine o compozitie omogena apoi formam cu mainile chiftele de forma unei mingi de rugbi sau o alta forma pe care o preferati si se dau prin pesmet; se pot obtine cam 24 buc;

se prajesc in baie de ulei incins tare pana capata o culoare rosietica, nu mai mult de 5 minute pe fiecare parte;

se scutura tigaia usor cu atentie sa nu sara uleiul din ea dar sa se miste chftelele lejer;

se scot incet cu paleta si se aseaza pe hartie absorbanta;

nu uitati sa varsati uleiul rezidual racit, intr-o sticla cu dop sigur inainte de a-l arunca pentru a proteja mediul(apele noastre) de poluare;

Halva

Ingrediente:

  1. 100 g zahar pudra
  2. 100 g unt
  3. 2 oua
  4. 100 g faina alba, cernuta
  5. 50 g migdale macinate
  6. 1 lingura de esenta de migdale
  7. 1/2 linguri scortisoara macinata
  8. 2 linguri sirop auriu sau miere
  9. 1 lingura de apa calda
1.

Mod de preparare:

Se preincalzeste cuptorul la marcajul de gaz 4 / 180 grade Celsius.

2.

Se pune zaharul si untul intr-un castron si se amesteca pana cand se obtine o crema.

Se adauga un ou si jumatate din cantitatea de faina, apoi se omogenizeaza.

3.

Se adauga al doilea ou si restul de faina.

Se pun migdalele macinate, esenta de migdale si scortisoara.

4.

Se rastoarna crema intr-o tava de copt, unsa cu ulei si tapetata cu faina, cu latura de 20 cm si se coace 20 minute pana cand capata culoarea aurie.

5.

Se impunge suprafata cu furculita in cat mai multe locuri.

Se amesteca siropul sau mierea cu apa calda si se toarna cu lingura pe suprafata prajiturii.

5.

Se lasa la racit si se taie in 9 patrate.

Pofta mare! 
 
SURSA GUSTOS.RO
 
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites