Friday, July 29, 2011

GINGHIS KHAN-POVESTEA UNUI CUCERITOR




Deşi unii îl consideră un barbar brutal care a ucis milioane de oameni, Ginghis Han a fost fondatorul Imperiului Mongol, care a devenit cel mai mare imperiu din istorie după moartea sa.


Născut, după unii, în 1162, după alţii în 1159, Ginghis Han a ajuns la putere unind multe din triburile nomade din Asia de Nord-Est.

După ce a fondat Imperiul Mongol şi după ce a fost proclamat Ginghis Han (numele său la naştere fusese Borjigin Temujin), a început o serie de campanii de invazie care au dus la cucerirea celei mai mari părţi din Eurasia.

Campaniile de cucerire au fost însoţite de cele mai multe ori de massacre ale populaţiei civile. În afară de realizările militare, Ginghis Han a revoluţionat Imperiul Mongol şi în alte feluri: a hotărât adoptarea scrierii Uyghur şi a promovat toleranţa religioasă, creând un imperiu unificat.

Înainte de a muri, l-a desemnat pe Ogedei Khan ca successor şi a împărţit imperiul în hanate între fiii şi nepoţii lui. Ginghis Han a murit în 1227 şi a fost îngropat într-un mormânt nemarcat, al cărui amplasament nu se cunoaşte nici astăzi.

Descendenţii lui au reuşit extinderea şi mai mare a imperiuui, cucerind sau creând state vasale în regiune. Multe din aceste invazii s-au soldat cu măcelăriri ale populaţiilor locale, numărul victimelor ridicându-se la 40 de milioane de persoane.

Vizionare online film documentar subtitrat Ginghis Han – povestea unui cuceritor

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites