Friday, March 4, 2011

SHAMANISMUL-ORIGINI SI CONCEPTE DE BAZA

Share/Bookmark


Shamanismul este termenul pe care occidentalii il folosesc legat de vechile credinte mongole si siberiene. Corect ar fi tengerism deoarece acest term reflecta respect fata de spirite si nu fata de intermediar-shamanul.

Celelalte forme de religii animiste ar trebui denumite in functie de specificul zonei lor; totusi din cauza ca shamanism a devenit un termen generic pentru aceste religii, nu se mai face desobire intre ele.


In Tengerism, plantele, animalele, stincile, apa, totul este viu si poseda spirit. Aceste spirite trebuiesc respectate si ingrijite, sau vor deveni ostile facind pamintul sterp si neroditor.Oamenii sint protectorii mediului si daca uita asta vor arunca toata lumea in haos.


Responsabilitatea personala este un lucru pe care se pune mult accent in tengerism.Ei cred in conceptul de buyan care este acelasi lucru ca si karma. Ca sa fi o fiinta umana completa, trebuie sa iti asumi responsabilitatea propriilor tale fapte.


Echilbrul este un alt lucru pe care fiinta umana trebuie sa-l aduca oriunde merge-intern si extern. A fi in echilibru cu sine, cu comunitatea si cu mediul inconjurator sint din nou, responsabilitatile noastre. Cind lucrurile devin dezechilbrate este nevoie de un shaman, pentru a restabili ordinea fireasca a lucrurilor, ordinea primordiala, ordinea sacra.


Shamanul

In occident el este vazut ca un vrajitor, un vindecator. In credintele mongole si siberiene conceptul este mai complex, existind mai multe tipuri de vindecatori, fiecare specializati in cimpul lor de expertiza.

Astfel exista otoshi (vindecatorii), barishi (ghicitorii in oase), bariyachi (moasele). Mai exista si fierarul magic, care lucreaza instrumentele ce vor fi folosite de cei din trib sau de shaman, binecuvintindu-le, acestea nefiind obiecte obisnuite de gospodarie, ci instrumente magice prin care stihiile, recolta, animalele si oamenii pot fi controlati.Toti shamanii au ajutoare/aliati din lumea spirituala.


Totusi shamanul este stapinul lumii spiritelor. Pe el spiritele il aleg inca de la nastere si un suflet in plus-udha intra in sine.

De aceea NU POTI DEVENI SHAMAN!!!!SHAMAN TE NASTI.

Acest suflet in plus te ajuta sa-ti aduni aliatii spirit pentru a fi protejat si pentru a invata lucrurile de care ai nevoie in vindecare, divinatie, metalurgie sau altceva.Fara protectia aliatilor orice calatorie shamanica, ritual sau vindecare este periculoasa si superflua.



Cea mai importanta functie a shamanului este restaurarea si mentinerea echilibrului in comunitate.Ei conduc rituauri de protectie, de binecuvintare, magia vinatorii si divinatiile.

Exorcismele, alungarile spiritelor rele, blestemele, furtul de suflete sint tot domeniul lor de actiune.

Ca povestitori magici, recreeaza realitatile si pastreaza traditia culturala a popoarelor lor.Prin insasi natura lor complexa au devenit comori vii, adevarate geme ce au pastrat cunoasterea autentica de-a lungul timpului..






0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites