Friday, March 20, 2009

SFINTA MARTA INVINGATOAREA BALAURULUI


Multe culturi au eroi si eroine distrugatoare de balauri. In Europa si Orientul Apropiat este sarbatorita Sfinta Marta ca invingatoarea dragonului.

Martha era sora Sfintului Lazar din Bethania (pe care Iisus l-a inviat din morti) si a sfintei Maria Magdalena. Conform traditiei ea a parasit Palestina dupa rastignirea lui iisus, si in jurul anului 48 a ajuns in Provence impreuna cu sfinta Maria Magdalena si Lazar. Martha s-a stabilit in Tarascon. Aici a gasit populatia devastata de un dragon de sex feminin (Tarasque) ce iesea din apa si ucidea oamenii, devastind si proviziile lor. Se spune ca Tarasque era un dragon cu 6 picioare scurte, ca cele ale unui urs, un corp de bivol acoperit de o carapace ca de broasca testoasa acoperita cu tepi, si o coada solozoasa terminata cu un ac de scorpion. Ea avea cap de leu si o expresie nesuferita pe fata.

Tarasque processionMartha a momit-o pe Tarasque in oras, dupa ce i-a laudat bunatatea, dar acolo oamenii au ucis-o. Se spune ca sfinta Martha a plins dupa aceasta fapta, dar i-a iertat pe oameni caci suferisera din cauza monstrului mult timp. Orasul Tarascon a fost numit astfel in onoarea acestei intimplari, si la fel iarba tarhon poarta numele dragonesei.

Sfinta Martha este patroana femeilor casnice, bucatarilor, dieteticienilor, calatorilor si celor ce lucreaza in turism.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites