Wednesday, March 25, 2009

MARYAM AL ADHRAA-the movie


Share/Bookmark


E uimitor cit de mult o iubesc musulmanii pe Sfinta Fecioara Maria, pe care o considera fecioara spre deosebire de asa zisi crestini care contesta acest miracol.

In primul meu an de locuit in Ierusalim, la Adormirea Maicii Domnului am vazut cu uimire, asa cum am mai scris, pelerini musulmani veniti desculti din tarile lor, plecati cu o luna inainte de sarbatoare, ca sa fie siguri ca ajung pe jos la timp.


Unii aveau picioarele insingerate si toti, absolut toti, o credinta de nestramutat in ochi. Mai tirziu, am auzit traditiile din Tara Sfinta care sint oarecum diferite de cele cu care noi am crescut si sint cunoscute si de arabi si de crestini laolalta, pentru ca acolo timpul nu exista-Iisus este azi rastignit,

Maica Domnului azi se naste-traditii care m-au invat multe lucruri despre Maryam. Cum Joachim, tatal ei care era mare preot al Templului (deci neamul ei era de preoti) nu putea avea copii, si atunci s-a retras in pustiu 40 de zile pentru a posti si a se ruga ca Domnul sa-i dea un urmas. Se stie ca si azi in Israel a nu avea copii este considerat un stigmat religios si social.

Cum Hannah, mama Maicii Domnului care se tragea din spita lui David (neam de regi) a stat si ea ferecata in casa 40 de zile pentru a posti-casa ei poate fi si azi vizitata si este o smerita pestera sub pamint. Cum Joachim, care se retrasese in pestera profetului Ilie (care a fost folosita apoi de Elisabeta, nepoata sa pentru a se adaposti cu micutul Jochannan, Ioan Botezatorul, dupa ce Zacharia, Marele Preot si sotul ei a fost ucis in sfintul altar, de cei care ii voiau copilul), auzind glasul Domnului s-a reintors in Ierusalim.

Cum micuta Maryam a fost daruita Templului de la 3 ani, cu toate ca in general fetitele erau duse la Templu de la 6 ani, acestea urmind ca atunci cind le vine ciclul sa aleaga intre a parasi Templul si a se casatori, sau a ramine pentru totdeauna in corpul special construit pentru ele, ca servitoare ale lui Dumnezeu, pururea fecioare.

Am mai aflat cum micuta Maryam nastrusnica se ascundea in sfinta sfintelor, considerat un sacrilegiul de fariseii de la Templu, noroc ca nu au aflat. Si i se parea atit de frumos acolo incit nu voia sa iasa, asa ca tatal ei a lasat-o sa stea si ingerii ii aduceau mincare manna, aceasta fiind singura hrana cu care s-a hranit pina cind i-a venit ciclul si a trebuit sa paraseasca altarul.

Cum aflindu-se de faptul ca fusese ascunsa in altar a fost izgonita de acolo. Cum a nascut tinindu-se de un curmal, asa ca mama lui Buddha care a nascut tinidu-se de un banyan, arbori considerati sacri astazi, deoarece sint binecuvintati.


Si apoi, am descoperit cu uimire un film minunat facut de iranieni in care este vorba despre traditia veche ce s-a pastrat despre Maryam, fecioara, copila inocenta care se juca cu ingerii, cea careia Duhul Sfint i-a pus in pintece un prunc minunat, astazi.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites