Sunday, March 29, 2009

KARMAPA










MOTTO: "May I be a guard for those who are protectorless, A guide for those who journey on the road, For those who wish to go across"

Ce inseamna KARMAPA?

Este cuvintul tibetan ce provine din sanskrita si inseamna"cel care functioneaza ca manifestare a activitatii lui Buddha". Tradus corect ar fi KARMAKA, dar in tibetana este KARMAPA ce inseamna "stapinul karmei".

Asa cum a spus cel de al 17lea Karmapa in interview at Gyuto Monastery, Siddhpuri, India, on March 25, 2000, "Eu sint manifestarea activitatilor tuturor Buddhasilor. Imprastii Dharma in cele 10 directii ale Budhhas si Boddhisatvas. Nu pot spune unde se va duce Dharma.".

In Chineza, semnificatia cuvintului Karmapa se transfera in expresia Rasuso Huwang ce inseamna, "Regele pretioasei Dharma" . De exemplu cind imparatul Ming (14th C.) a trimis sigiliul regal lui Karmapa, pe el era gravat "Ming autorizeaza acest sigiliu de jad Regelui Pretioasei Dharma."

Cine este Karmapa?

Karmapa este capul liniei budiste Karma Kagyu. Exista si alte linii importante cum ar fi Drikung Kagyu si Shangpa. Dalai Lama ne spune, "In Bhadrakalpa Sutra, Buddha Shakyamuni a profetit ca o mie de buddhas se vor manifesta in decursul acestei epoci curente, kalpa, sau ciclu universal. El a prezis ca al saselea cel cunoscut ca Drukpa Senge [Senge = leu), se va reincarna ca Boddhisatva in perioade in care toti buddhas vor fi activi, pentru a ajuta la raspindirea invataturilor lor si a elibera fiintele simtitoare de suferinta."

Karmapa, manifestarea lui Chenresi.

Predictii si Profetii

Samadhiraja (King of Samadhi) Sutra:

Doua mii de ani de la trecerea mea

invataturile se vor imprastia in tara fetelor rosii

care vor fi discipolii lui Avalokita

boddhisatva Simhananda, cunoscut ca si Karmapa va aparea

stapinind samadhi, el va imblinzi fiintele

si le va stabiliza in extaz

prin vedere, auz, rememorare si atingere.

Din Lankavatara Sutra:

Imbracind roba monastica si coroana neagra

El va face fapte bune nelimitat catre fiinte

pina cind invataturile celor o mie de buddha vor dispare

Din Mulamañjushri Tantra:

Avind un nume ce incepe cu Ka si terminat cu Ma

O sa apara un om ce va ilumina invataturile


Legenda spune ca dakini (zinele) au tesut o coroana din parul lor si au daruit-o unuia dintre primii Karmapa-aceasta poate fi vazuta in forma sa misterioasa de catre devoti, iar mai tirziu a inceput sa fie purtata vizibil de catre toti Karmapas, ca insemn al puterii lor spirituale.


Traditia Kagyu este una dintre primele care a facut cunoscuta linia fiintelor ce se incarneaza voit, denumite tulku in tibetana. De aceea Karmapa poate determina inca din viata identitatea viitoarei sale incarnari. Cu toate ca multi dintre ei au fost calugari celibi, nu este un lucru obligatoriu, unii Karmapa fiind maestrii tantrici, avind consoarte care au fot si ele practicante desavirsite.

Karmapa, astazi

Astazi capul liniei Karma Kagyu este Gyalwa Karmapa Ogyen Trinley Dorje. El este al 17lea din aceasta linie neintrerupta veche de mai mult de o mie de ani. Pina in 2000 a avut sediul in Tsurpu, in Tibet, dar in iarna acelui an a hotarit sa fuga in India. Dupa o evadare spectaculoasa prin zapezile Himalayei-timp in care era sa moara, dar in urma unei rugaciuni o stinca s-a deschis si i-au lasat sa treaca pe el si insotitorii sai, urma palmei sale raminind imprimata pe piatra si asupra ei fiind scris KARMAPA KHENNO-IMI GASESC REFUGIU IN KARMAPA- a ajuns in final la resedinta lui dalai lama din Dharamsala.
"Nu este important ce ma face pe mine sa zimbesc ci ceea face omenirea sa zimbeasca. Si omenirea zimbeste cind toate actiunile sale si motivatiile ei sint la unison cu divinul."

Karmapa chen-no or Karmapa kyen-no !


___________________________________________________________________________

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites